Také tak milujete dort medovník plný lahodného medu? Teď si ho můžete dopřát v podobě malých kuliček, které skvěle zapadnou mezi vaše oblíbené druhy vánočního cukroví. Doporučujeme dělat z dvojité dávky, protože se po nich tak rychle zapráší, než je stačíte dát na vánoční stůl.
Na medovníkové koule potřebujete:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 4 lžíce medu
- 60 g másla pokojové teploty
Na krém:
- 250 g másla
- 1 karamelové salko nebo 1 klasické salko uvařené a zkaramelizované
Postup přípravy:
Pokud nemáte karamelové salko, vařte jednu zavřenou plechovku kondenzovaného mléka den předem alespoň 2 hodiny. Otevřete nejlépe na druhý den až bude úplně vychladlá.
Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vytvořte těsto. Z těsta vytvořte tenké placky, a na pečícím papíru dejte péct do trouby na 10 minut, dokud nezezlátnou. Nechte zchladnout a mezitím si se změklého másla a karamelového salka vytvořte krém.
Vychladlé placky nejlépe rozmixujte v mixéru na malé drobečky. Půjdou samozřejmě i rozdrtit, s mixérem si ale zjednodušíte práci a budete mít rychleji hotovo.
Tři čtvrtiny drobečků smíchejte s krémem a vytvořte hmotu, kterou dejte odpočinout do lednice, alespoň na půl hodiny, to aby šly kuličky lépe tvarovat. Zbytek drobečků dejte stranou, budete je potřebovat na obalování.
Nakonec z hmoty tvarujte kuličky, které obalujte v odložených drobečcích. Hotové medovníkové kuličky posaďte do papírových košíčků, kde jim to bude náramně slušet.