Recept na linecké cukroví – klasiku českých Vánoc

Toto tradiční české cukroví nemůže chybět snad na žádném vánočním stole. Již tolikrát omílaný recept na linecké cukroví má spousty variant. My jsme zkusili upéct jednu z nich a myslíme si, že se nám moc povedla. Vyzkoušejte jej také, třeba přibude do vaší sbírky oblíbených receptů.

 

Linecké cukroví
Linecké cukroví

Potřebujeme:

Na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • špetka skořice

Ostatní

  • marmeláda na slepování
  • cukr moučka na závěrečné posypání
  • mouka na vál

Všechny suroviny na těsto dejte do mísy, zpracujte v hladké těsto a dejte jej nejlépe přes noc odležet do lednice.

Na druhý den rozválejte těsto na plát silný cca půl centimetru. Vykrajujte různé tvary cukroví a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 10 minut při 160 °C. Až cukroví v troubě zezlátne, nechte jej na mřížce vychladnout a slepujte vybranou marmeládou k sobě. Na závěr posypte moučkovým cukrem.

Vánoční linecké cukroví
Vánoční linecké cukroví

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *