Toto tradiční české cukroví nemůže chybět snad na žádném vánočním stole. Již tolikrát omílaný recept na linecké cukroví má spousty variant. My jsme zkusili upéct jednu z nich a myslíme si, že se nám moc povedla. Vyzkoušejte jej také, třeba přibude do vaší sbírky oblíbených receptů.
Potřebujeme:
Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 žloutek
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- špetka skořice
Ostatní
- marmeláda na slepování
- cukr moučka na závěrečné posypání
- mouka na vál
Všechny suroviny na těsto dejte do mísy, zpracujte v hladké těsto a dejte jej nejlépe přes noc odležet do lednice.
Na druhý den rozválejte těsto na plát silný cca půl centimetru. Vykrajujte různé tvary cukroví a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 10 minut při 160 °C. Až cukroví v troubě zezlátne, nechte jej na mřížce vychladnout a slepujte vybranou marmeládou k sobě. Na závěr posypte moučkovým cukrem.