Jablečný mřížkový koláč, jablečný páj, nebo-li Apple pie, to vše pod různými názvy znamená to samé. Báječný podzimní koláč plný jablek s vůní skořice.
Na Jablečný mřížkový koláč potřebujete:
- balení listového těsta
- 6 středně velkých jablek
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky skořice
- 1 lžíce vanilkového pudingu
- 200 ml vody
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka mletého muškátového oříšku
- lžíce másla + na vymazání formy
- hrubá mouka na formu
- žloutek na potření
Postup přípravy:
Nejprve si připravte jablečnou směs. Omytá a oloupaná jablka nakrájejte na malé kostičky, přidejte cukr, skořici, šťávu z poloviny citronu, špetku muškátového oříšku a lžíci vanilkového pudingu rozmíchaného ve 200 ml vody. Přiveďte k varu a na velmi mírném plameni povařte asi 10 minut. Neustále míchejte, aby se směs nepřipálila. Až budou jablka změklá, odstavte z plotny, vmíchejte lžíci másla a nechte vychladnout.
Mezi tím rozehřejte troubu na 180 °C.
Koláčovou formu vymažte trochou másla a vysypejte hrubou moukou. Asi dvě třetiny listového těsta rozválejte na tenký plát a vtlačte do koláčové formy tak, aby pokrylo celý povrch formy. Přebývající okraje seřízněte nožem, aby byly hezky zarovnané a měly pěkný tvar.
Zbylé těsto rozválejte a radýlkem vykrájejte tenké pásky, kterými koláč ozdobíte. Vychladlou jablečnou směs naneste na těsto a ozdobte proužky listového těsta.
Ještě, než jej dáte péct do trouby, potřete těsto rozšlehaným žloutkem s lžící vody, ať docílíte krásné zlatavé barvy. Pečte asi 20 minut. Hotový, vychladlý koláč můžete poprášit moučkovým cukrem a zpestřit kopečkem vanilkové zmrzliny nebo domácí šlehačky.