Znáte to, když před Vánoci musíte péct perníčky jako první, nejlépe tak tři týdny dopředu, aby krásně změkly a byly k jídlu? S tímto receptem ale čekat tak dlouho nemusíte. Jsou totiž měkké hned. A úplně na to postačí obyčejné ingredience. A hlavně – chutnají báječně!
- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek na potření
Smíchejte v míse všechny ingredience a vypracujte těsto. Dejte do lednice pořádně odležet nejlépe přes noc. Na druhý den předehřejte troubu na 160 °C a vyložte si plechy pečícím papírem. Odležené těsto si vyválejte na pomoučeném vále asi na půl centimetru, vykrájejte požadované tvary a skládejte na plech. Pečte asi 8 – 10 minut dozlatova. Po upečení ještě za tepla potřete rozkvedlaným žloutkem s jednou lžící vody. Perníčky tak získají krásný lesk. Pak už jen zbývá ozdobit bílkovou polevou podle vlastní fantazie.