Neobyčejná chuť švestek v kombinaci s makovým těstem poskytuje ten pravý požitek pro všechny milovníky moučníků a sladkého pečení. Lehce nakyslé švestky dodají makovým muffinům tu pravou chuť přicházejícího podzimu….
Na makové muffiny se švestkami potřebujete:
- 200 g hladké mouky
- 80 g mletého máku
- 80 g cukru
- půlku sáčku kypřícího prášku
- 90 g másla
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- švestky na ozdobu
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve smíchejte v míse všechny sypké suroviny a ve druhé míse smíchejte mléko a vejce pokojové teploty a rozpuštěné vychladnuté máslo. Suché i tekuté suroviny společně zlehka promíchejte, aby se vše dobře spojilo.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a plňte je asi do dvou třetin připraveným makovým těstem. Nejlépe k tomu poslouží naběračka na zmrzlinu nebo dvě lžíce. Navrch ozdobte švestkami podle fantazie, mohou být nakrájené na malé kousky, stejně hezky však bude vypadat půlka švestky posazená uprostřed.
V rozehřáté troubě pečte asi 20 minut dozlatova. K určení dopečení vám pomůže obyčejná špejle. Pokud vyjde téměř suchá, máte hotovo. Hotové muffiny můžete ještě poprášit moučkovým cukrem, není to ale nutností.