Podzim rovná se dýňová sezóna. Jsou prostě všude, kam se podíváme. A proto nesmí chybět ani v kuchyni, a už vůbec se neobejdeme bez oblíbené dýňové polévky z Hokaido dýně. Mají ji rádi nejen dospělí, ale díky své krémové konzistenci má úspěch i u dětí. A proto: hurá na podzimní dýňové vaření.
Na tuto dýňovou polévku budete potřebovat:
1 cibuli nakrájenou na jemno
lžíci másla
500 g očištěné dýně hokaido
1 litr zeleninového vývaru
250 ml smetany 33%
100 g anglické slaniny
jedno menší jablko
kari koření
sůl, pepř
olej
Postup přípravy:
Drobně nakrájenou cibuli osmahněte na lžíci másla dozlatova. Očištěnou a omytou dýni pokrájenou na menší kousky přidejte k cibuli a ještě chvíli společně opékejte, aby se chutě spojily. Důkladně míchejte, aby se vše nepřipalovalo, zalijte vývarem, osolte, opepřete a zlehka zaprašte kari kořením. Vařte na mírném plameni alespoň 25 minut, dokud dýně úplně nezměkne. Mezi tím si nakrájejte slaninu i oloupané jablko na malé kostičky a slaninu na kapce oleje dozlatova opečte. Uvařenou dýni rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a zjemněte smetanou. Dýňovou polévku ještě chvíli provařte, případně dochuťte dle své chuti a podávejte s opraženou slaninou a na malé kousky nakrájeným jablkem.