Je tolik různých receptů, které se dají uvařit s dýně Hokaido. Jeden z nich je právě na toto úžasné dýňové rizoto. Základem je vydlabaná a na kousky nakrájená dýně a kulatozrnná rýže na rizoto. Semínka ale nevyhazujte. Šoupněte je omyté do trouby, posolte, a máte zdravé mlsání k večerní pohodě. Třeba hned po večeři sestávající s dýňové polévky a rizota. Protože dýňových receptů přece není nikdy dost.
Na rizoto z Hokaido dýně potřebujete:
1 velkou cibuli
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
100 g anglické slaniny
500 g kulatozrnné rýže
1 dl bílého vína
250 g pokrájené a očištěné dýně Hokaido
1 litr vývaru
50 g parmezánu + na podávání
Postup přípravy:
Na másle a na oleji osmahněte dozlatova na drobno nakrájenou cibulku, česnek na plátky a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Propláchněte kulatozrnnou rýži na rizoto, přidejte ji k zlatavému základu v hrnci a pořád míchejte, dokud rýže nezesklovatí. Přilijte bílé víno a míchejte, než se víno neodpaří. Osolte a opepřete dle chuti. K rýži vmíchejte na kousky pokrájenou dýni a vlijte čtvrtinu vývaru. Postupně přilévejte vývar, vždy až se úplně vstřebá do rizota, dokud nebude rýže měkká. Na závěr vmíchejte nastrouhaný parmezán a dýňové rizoto podávejte navrch poprášené nastrouhaným parmezánem.