Recept na domácí vaječný likér

Všichni ho známe. Milují ho naše babičky, maminky, a my samozřejmě také. Tato krémová alkoholická pochoutka vonící po rumu je již klasikou o Vánocích a Velikonocích. Víme i o tom kupovaném, přesto ten domácí vede na celé čáře. Jeho recept koluje v mnoha variantách a my vám přinášíme jednu z nich.

Vaječný likér
Vaječný likér

Suroviny:

  • 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu
  • 250 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 5 žloutků
  • 300 ml rumu

Postup:

V kastrolku na mírném ohni svařte mléko, cukr a vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt. Po svaření, pokud jste použili vanilkový lusk, ho vyjměte.

Nechte směs částečně vychladnout.

Nad vařící ohnivzdornou lázeň dejte 5 žloutků a míchejte. Za stálého míchání pomalu přilévejte mléčnou směs. Míchejte tak dlouho, dokud vám směs nezhoustne. Nechte úplně vychladnout. Až je směs zcela vychladlá, přimíchejte rum. V receptu je 300 ml ale klidně dejte podle chuti více nebo méně, záleží jen na vás. Nakonec prolijte likér přes jemné síto a nalijte do připravené lahve. Vychladťe a můžete podávat.

Domácí vaječný likér
Domácí vaječný likér