Vynikající velikonoční mazanec krásně navodí jarní sváteční atmosféru. Navíc je bez kynutí a nedá moc práce. Použitý tvaroh dodá mazanci tu správnou vláčnou a jemnou chuť, aby jste si ještě více pochutnali. S máslem a domácí marmeládou zajistí výbornou velikonoční snídani.
Na velikonoční tvarohový mazanec s rozinkami budete potřebovat:
180 g moučkového cukru
3 vejce (z toho jedno na závěrečné potření před pečením)
500 g hladké mouky
160 g másla
250 g měkkého tvarohu (jedna vanička)
1 kypřící prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
nastrouhaná kůra a šťáva z poloviny citronu
hrst rozinek naložených v rumu
hrst pražených plátků mandlí
Postup přípravy:
Máslo nechte v pokojové teplotě změknout a změklé ho ušlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přišlehávejte vanilkový cukr, 2 vejce, tvaroh, citronovou kůru a šťávu. Nakonec přidejte prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva, okapané rozinky a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Troubu předehřejte na 160 °C. Z hotového, řádně prohněteného těsta utvořte bochánek a dejte ho na plech vyložený pečícím papírem.
Uprostřed mazance nařízněte nožem křížek a celý mazanec potřete rozšlehaným vejcem. Posypte praženými mandlemi a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut. Po 20-ti minutách, v polovině pečení mazanec zkontrolujte a zvyšte výkon na 180 °C ať dostane krásnou zlatavou barvu. Hotovo.
Teď už se můžete chlubit svým domácím čerstvým mazancem!