Špenátový závin z listového těsta

Skvělá změna klasického slaného štrúdlu. Věřte, že po tomto závinu se rychle zapráší. Klasické listové těsto spolu se špenátem a nivou vytváří dokonalou kombinaci. Neurazí ani vás a jistě ani vaše hosty. Určitě bude chutnat všem u vašeho stolu.

Příprava na špenátový závin
Příprava na špenátový závin

Na tento špenátový závin budete potřebovat:

  • 250 g listového těsta
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 150 g nivy
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • mouka na vál
  • sůl
Špenátový závin z listového těsta
Špenátový závin z listového těsta

Postup:

V kastrolu si rozehřejte máslo a osmažte na něm dozlatova česnek, pokrájený na tenké plátky. Přidejte mražený listový špenát a 3 lžíce smetany ke šlehání. Lehce osolte a duste do měkka, cca 15 minut. Vypněte a nechte zchladnout. Do zchladlého špenátu přidejte rozdrobenou nivu na malé kousky.

Troubu rozehřejte na 180 ºC. Na pomoučeném vále si rozválejte listové těsto. Připravenou špenátovou náplň rozložte na vyválené těsto s srolujte do závinu. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do předehřáté trouby a pečte asi 35 minu dozlatova.

Špenátový závin z listového těsta
Špenátový závin z listového těsta