Malinový dort

Blíží se Valentýn a vy ještě nemáte dárek pro svého milého? Upečte mu dort! Takový lehký, s malinami a pudinkovým krémem nemusí být vůbec špatný. Dort plný malin, navíc pečený s láskou je skvělý zamilovaný dárek. Tak šup pro suroviny, ať se stihne naležet 🙂

Malinový dort
Malinový dort

Na tento malinový dort potřebujete:

Korpus:

  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g oleje
  • máslo a hrubá mouka na formu

Krém:

  • 250 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 40 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na ozdobu:

  • 300 g malin
  • malinový džem
  • 1 balíček červené želatiny v prášku
  • 50 g mandlových plátků
Malinový dort
Malinový dort

Postup přípravy:

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do pěny. Bílky vyšlehejte s cukrem, nejprve s částí cukru, a až je sníh téměř hotový přišlehejte zbylý cukr a došlehejte pěnu. Troubu předehřejte na 160 °C. Otevírací dortovou formu vymažte důkladně máslem a vysypejte hrubou moukou. Přebytečnou mouku vysypte. Ve velké míse smíchejte ušlehané žloutky s bílkovým sněhem a přidejte nastrouhanou kůru z citronu, prosátou mouku a kypřící prášek. Vlijte olej a vše zamíchejte. Hotové těsto vlijte do připravené dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut, dokud se piškot neupeče. Hotový piškot nechte vychladnout.

Nejdříve uvařte z mléka a vanilkového pudinku hustý pudink podle návodu na obalu a nechte jej vychladnout. Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem a studený pudink prošlehejte. Pak pudink vyšlehejte s vyšlehaným máslem a vytvořte tak hladký krém.

Malinový dort
Malinový dort

Vychladlý korpus rozřízněte podélně na dvě poloviny a spodní plát potřete krémem tak, aby vám zbyl krém i na boky. Přiklopte horním plátem. Vrchní stranu dortu důkladně potřete malinovým džemem. Z pečícího papíru vytvořte okolo dortu manžetu vysokou stejně jako je forma a dort vraťte zpět do formy. Dejte minimálně na hodinu odpočinout do ledničky. Po hodině dort ozdobte malinami a zalijte připravenou želatinou dle návodu na obalu. Takto připravený dort přikryjte potravinářskou folií a nechte v lednici odležet do druhého dne. Na druhý den sundejte z dortu formu i manžetu, potřete boky dortu zbylým krémem a obalte plátky mandlí. Před podáváním vychlaďte.