Skip to main content

Domácí broskvový kompot

Zavřete si léto do sklenic! Nejlepší způsob, jak si Vaše oblíbené letní ovoce užívat i v zimě je, si ho zavařit. A protože máme rádi broskve, máme pro Vás recept na domácí broskvový kompot. Připravte si doma jednoduchý broskvový kompot, na kterém si můžete pochutnávat celý rok, i když za okny bude řádit zima. Jak? Postup je jednoduchý.

Na domácí broskvový kompot budete potřebovat:

  • 2 kg zralých broskví
  • 750 g cukru krystal
  • 2 l vody
  • zavařovací sklenice a víčka

Postup přípravy:

Začněte s broskvemi. Budete potřebovat zralé ale stále tvrdé a pevné plody. Omyté a očištěné broskve rozkrojte na poloviny nebo na menší kousky a vykrojte případné nedostatky.

Broskve připravené na výrobu kompotu
Broskve připravené na výrobu kompotu

Pokračujte cukrovým rozvarem. 2 litry vody dejte vařit do většího kastrolu a přiveďte k varu. Do vroucí vody přidejte 750 g cukru krystal a za občasného míchání na mírném plameni nechte cukr rozpustit. Až bude cukr úplně rozpuštěný, sejměte cukrový rozvar z plamene a nechte vychladnout.

Nakrájené broskve plňte do sterilizovaných sklenic řeznou stranou dolů, zalijte cukrovým rozvarem a pevně uzavřete.

Očištěné broskve naskládejte do sklenic
Očištěné broskve naskládejte do sklenic

Takto připravené sklenice zavařte v zavařovacím hrnci na 80 °C asi 25 minut.

Broskve zavařujte 25 minut
Broskve zavařujte 25 minut

Vychladlý broskvový kompot uložte na temném chladném místě, kde Vám vydrží klidně celou zimu. Tedy pokud z polic nezmizí mnohem dřív, jak moc Vám bude chutnat 🙂

Domácí broskvový kompot
Domácí broskvový kompot