Říkejte jim jak chcete: kozičky, bezinky, kobzinky, názvů mají spoustu. Vždy se ale jedná o květy keře Bezu Černého, které signalizují brzký příchod teplých, letních dnů. Kvetou na počátku léta, od dubna, do konce června až začátku července. A z těchto bílých, charakteristicky vonících květenství se dá vyrobit výborný čaj, med, nebo sirup, které nám mohou být skvělými pomocníky při léčení všelijakých neduhů. Tentokrát jsme pro Vás vyzkoušeli recept na Domácí bezový sirup, se kterým můžete nejen vyrazit v boji proti nachlazení, ale také se v horkých dnech příjemně osvěžit. Náš tip: dejte trochu sirupu do džbánku s ledem, plátky citronu a lístky máty – máte vynikající letní domácí limonádu.
Na domácí bezový sirup potřebujete:
- asi 30 větších bezových květenství
- 1500 g cukru moučka
- 6 citronů s chemicky neošetřenou kůrou
- 2 litry vody
- pár kapek tvrdého alkoholu
Postup přípravy:
Nejprve převařte dva litry vody a nechte je vychládnout. Bezové květy lehce opláchněte pod tekoucí vodou, a vytřepte případný nežádoucí hmyz. Všechny květy spolu s dvěma citrony nakrájenými na plátky ponořte do vychladlé, převařené vody a dejte odpočinout na 24 hodin do chladu a temna.
Na druhý den, odleženou bezovou vodu slijte přes plátýnko do velkého hrnce a vymačkejte zbylé čtyři citrony, také přes plátýnko. Dejte na plotnu, začněte ohřívat a přidejte všechen cukr. Vodu ohřejte cca do 30 °C, tak, aby se cukr za stálého míchání rozpustil, ale aby se voda nevařila. Případnou pěnu sbírejte, aby sirup nebyl zakalený a měl krásnou, čirou barvu.
Do připravených omytých a vysušených sklenic nalévejte hotový sirup. Navrch kápněte pár kapek tvrdého alkoholu, sklenici řádně utáhnětě a sirup máte na světě. Nakonec už jen zbývá sirup pořádně schovat, protože jinak, než se nadějete, budou veškeré zásoby fuč 🙂