Tvořivá víla

Křehké valentýnské sušenky

Nevíte co darovat k Valentýnu? Zkuste vlastní výrobu. Dárky, které pro své blízké připravujeme, bývají vždy ty nejoceňovanější. Proto přinášíme recept na Křehké valentýnské sušenky. Malá sladká srdíčka jistě budou tím pravým překvapením.

Křehké valentýnské sušenky

 

Budete potřebovat:

200 g másla

300 g hladké mouky

100 g cukru moučka

1 vejce

marmeládu

potahový fondán

 

Milý dárek pro vaše blízké

 

Postup přípravy:

Z mouky, moučkového cukru, vejce a másla uhněťte těsto a dejte minimálně na hodinu odpočinout do lednice. Odležené těsto vyválejte na pomoučeném vále na šířku cca 0,5 cm a vykrajujte malá srdíčka. Vykrájená srdíčka skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut na 180 °C. Upečené hotové sušenky nechte vychladnout.

Připravený fondán si vyválejte  na pocukrovaném vále na šířku cca 0,5 cm a vykrajujte stejně velká srdíčka.

 

Chcete si vyrobit domácí fondán a mít tak sušenky ještě lepší? Tady je recept:

Potřebujete:

30 ml vody

50 g medu

5 g želatiny

500 g cukru moučka

potravinářské barvivo

Postup přípravy:

Nejprve si připravte želatinu. Dejte do kastrůlku plátky želatiny, přidejte vodu a nechte povolit (přesný návod je vždy na obalu každé želatiny). Mezi tím, dejte do druhého kastrůlku ohřát 30 ml vody smíchané s 50 g medu. Pozor, nevařte, pouze ohřívejte. Změklou želatinu přidejte k vodě s medem. Do větší mísy prosejte 500 g moučkového cukru a připravený vychladlý sirup se želatinou. Vše dohromady spojte. Spojenou hmotu přendejte na pocukrovaný vál a hněťte do té doby, než se přestane lepit na ruce. Nezapomeňte v průběhu hnětení přidat potravinářské barvivo, aby měl výsledný fondán barvu dle vašich představ. Nakonec dejte fondán odpočinout do lednice.

 

Křehké valentýnské sušenky

 

 

Připravená upečená srdíčka potřete vybranou marmeládou a slepujte s fondánovými srdíčky k sobě. Hotovo! Roztomilý sladký dárek je na světě.

 

Exit mobile version