Skip to main content

Špagety Carbonara

Pusťte si domů Itálii. Ne, nemyslíme italskou domácnost s křikem a házením talířů. Myslíme Itálii na talíři a to nejlépe s pořádnou náloží těch nejlepších špaget Carbonara.

Špagety Carbonara
Špagety Carbonara

Na špagety Carbonara pro dvě osoby potřebujete:

  • půl balíčku špaget
  • 100 g slaniny nebo pancetty
  • 3 žloutky + 1 celé vejce
  • 50 g parmezánu + na závěrečné posypání
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • lžíci másla
  • sůl, pepř
Italské špagety Carbonara
Italské špagety Carbonara

Postup přípravy:

Nejprve dejte vařit špagety v osolené vodě s kapkou olivového oleje.

Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s 1 lžící olivového oleje a dejte na něj opékat dva očištěné stroužky česneku v celku. Vhoďte na kostičky nakrájenou slaninu a společně opékejte, asi dvě minuty, poté česnek vyjměte a opékejte slaninu dozlatova. Než se slanina opeče, rozklepněte do mísy 3 žloutky a jedno celé vejce, přidejte špetku soli a pepře a na jemno nastrouhaný parmazán. Soli opravdu jen špetku, slanina a parmezán jsou slané dost, ať nemáte výsledek zbytečně přesolený. Společně prošlehejte a dejte na chvíli stranou.

Mezi tím uvařené špagety slijte, vodu, ve které se vařily nevylévejte, ale odložte, bude se vám ještě hodit.

K opečené slanině přidejte uvařené špagety, promíchejte, aby se chutě spojily, a odstavte z plamene. Vlijte našlehaná vejce s parmezánem, a společně míchejte, aby se vám vytvořila jemná, krémová omáčka. K tomu ještě přilijte trochu vody ze špaget, asi jednu malou naběračku aby byla omáčka co nejlepší. Naposledy důkladně promíchejte a podávejte posypané parmezánem. Buon appetito!